26 Şubat 2014 Çarşamba

Hürriyet, Vatan Gazetecilik adıyla İstanbul’da kuruldu


Hürriyet. Vatan Gazetecilik adıyla 1943 yılında İstanbul’da kuruldu. 1 Mayıs1948’de Sedat Simavi tarafından İstanbul Cağaloğlu’nda yayın hayatına girdi.
İlk dönemde gazetede Ebululâ Mardin, Refik Halit Karay, Sait Faik Abasıyanık, İbrahim Alaaddin Gövsa gibi ünlü isimler yer aldı. Ayrıca Yahya Kemal Beyatlı’nın bazı şiirleri de ilk kez Hürriyet’te yayımlandı.
Hürriyet Gazetesi, 1948'de Sedat Simavi tarafından kurulmuş ve 1 Mayıs 1948'de yayımlanmaya başlamıştır. Sedat Simavi'nin 1953'te ölmesinden sonra yönetimi ortaklaşa üstlenen oğulları Haldun Simavi ve Erol Simavi döneminde de, gazete aynı çizgiyi sürdürmüştür.Haldun Simavi'nin Veb Ofset grubunu oluşturarak 1971'de ayrılmasından sonra gazete tümüyle Erol Simavi'nin yönetimine geçti. 1971 sonrasında sırasıyla İzmir, Ankara, Adana ve Erzurum'da bürolar açan Hürriyet 1973'te ofset baskı sistemine geçerek özellikle renkli fotoğraf kullanımıyla büyük avantaj sağladı.7 Mart 1990'da,gazetenin Yönetim Kurulu üyesi, yazarı ve eski Genel Yayın Yönetmeni Çetin Emeç, arabasına binerken uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi. 1 Mayıs 1988 tarihinde logosu değiştirilen Hürriyet, 1992 yılında Erol Aksoy, Dinç Bilgin ve Haldun Simavi'nin ortak girişimi haline geldi.

DOĞAN HOLDİNG'E GEÇTİ
1994 yılında, yüzde 70 hissesi Doğan Yayın Holding tarafından satın alınan Hürriyet, halen Doğan Yayın Holding'e bağlı olarak yayım yapan bir günlük gazetedir.
20 yıldır gazetenin Genel Yayın Yönetmenliğini yapan Ertuğrul Özkök, 29 Aralık 2009 tarihi itibarıyla yerini Enis Berberoğlu'na bırakmıştır.
1
997'den itibaren yayın yapan Hürriyet gazetesinin internet haber sitesi Türkiye genelinde şubat 2011 istatistiklerine göre en çok ziyaret edilen siteler sıralamasında 7., Dünya genelinde ise 474. sıradadır.Avrupa baskısıHürriyet, Almanya'ya çalışmak için giden Türk işçilerinin gazete ve haber gereksinimini karşılamak amacıyla, 1964 yılından başlayarak uçakla Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine gönderilmeye başlandı. Talebin artması üzerine 1970'lerin başında gazetenin Almanya'da da basılmasına karar verildi.Günümüzde, Almanya'nın Frankfurt şehri yakınlarındaki tesislerinde Hürriyet'in dışında, Milliyet, Fanatik ve diğer grup gazeteleri de basılmaktadır.

Ortaklık

Sedat Simavi'nin 1
953’te ölmesinden sonra yönetimi ortaklasa oğulları Haldun ve Erol Simavi üstlendi. 1971’e kadar devam eden bu ortaklık, Haldun Simavi’nin Web Ofset grubunu oluşturarak ayrılmasından sonra yönetimi tümüyle Erol Simavi üstlendi ve 1971 sonrasında sırasıyla İzmir, Ankara, Adana ve Erzurum’da büroları olan Hürriyet, 1973’te ofset baskı sistemine geçerek özellikle renkli fotoğraf kullanımında ilk olması özelliğiyle büyük avantaj sağladı. İlk seri ilanı yayımlamasıyla da dikkat çeken Hürriyet’i, 28. 06. 1994’te Doğan Holding satın alarak bünyesine kattı. Hürriyet gazetesi halen Doğan Medya Grubunda yer almaktadır.
Hürriyet’in baslıca yazarları ise Oktay Eksi, Bekir Coskun, Tufan Türenç, Ertugrul Özkök, Mehmet Yılmaz, Yalçın Dogan, Özdemir İnce, Enis Berberoğlu, Yılmaz Özdil, Yalçın Bayer, Erdal Saglam, Sükrü Kızılot, Hadi Uluengin, Zeynep Gögüs, İlter Türkmen, Bülent Düzgit Ege Cansen, Esat Yılmaer, İsmail Er, Korkut Göze, Erman Toroglu, Altan Tanrıkulu, Latif Demirci, Güzin Abla, Sahrap Soysal, Kubilay Keskin, Mevlit Tezel, Cenker Tezel, Nilüfer Pazvantoglu, Niobe, Melda Narmanlı Çimen, Onur Bastürk, Pınar Reyhan, Dogan Hızlan, Ayse Arman, Pakize Suda, Kanat Atkaya, Tolga Akyıldız, Figen Batur, Temuçin Tüzecan, Ayse Özek Karasu, Yorgo Kırbaki’dir.
Hürriyet gazetesi ayrıca çeşitli ekler vermektedir. Bunlar: Kelebek, Ankara, Ege, Cuma, Cumartesi, Pazar, Seyahat, Otoyasam, E-Yaşam, Hürriyet İK ve Tatil. 

 

Hiç yorum yok: