2 Aralık 2011 Cuma

Askerlere beni ‘komünist’ diye gammazlamışlar


Merhum Doğan Katırcıoğlu, 12 Mart’ta Sıkıyönetim muhabiriyken başından geçen bir anısını şöyle anlatmıştı:
12 Mart’ta sabah erkenden Cumhuriyet gazetesine uğrar, bir gazete alır Sirkeci’de arabalı vapura binerdim. Harem’de vapurdan indikten sonra yürüyerek Selimiye’ye giderdim. Akşamları çok zaman gazeteye döner haberimi yazar, geç vakit eve dönerdim. O zaman Cumhuriyet Cağaloğlu’ndaki üç katlı ahşap binadaydı. Yani ‘Pembe Köşk’teydi.
Cumhuriyet gazetesinde çalışırken bir müddet Son Havadis gazetesindeyken aldığım basın kartıyla Sıkıyönetim Mahkemelerini izledim. Cumhuriyet’in o zamanki yazı işleri müdürü Oktay Kurtböke, beni sıkı sıkı tembihliyordu; ‘Doğan sakın kartını gösterme’ diyordu. Sonra Cumhuriyet’te basın kartımı aldım. Selimiye’ye 3. Numaralı nizamiyeden girerdim.
Cumhuriyet’te çok güzel manşetlik haberler yazıyordum. Haberlerimden dolayı bazı subaylar bana çok kızıyorlardı. Askerlere beni ‘komünist’ diye gammazlamışlar.  Bir gün bir arkadaşla savcı Nevzat Çizmeci’nin yanına gittik. Beraber gittiğimiz arkadaş Cumhuriyet’te çalıştığımı söyledi. Savcı şaşırdı. Ben de arkadaşın tavrına şaşırdım. Beni hâlâ Son Havadis’te çalışıyor biliyorlarmış, inanamadı. Aşağıda kartımı bıraktım, isterseniz aşağıya sorun dedim. Savcı telefon etti, ‘Cumhuriyet muhabirinin kartını gönderin’ dedi. Sonra da postasını gönderdi. Yazıları benim yazdığımı anladı; şoke oldu. ‘Ya bunları yazan sen miydin?’ dedi.
Cumhuriyet gazetesinin sahibi ve başyazarı Nadir Nadi bir ara gazeteden ayrılmıştı. Döndüğünde Oktay Kurtböke beni tanıştırdı. Tanıştırırken; ‘Efendim donunun teri kurumayanlar’ dedi. Nadir Bey de ‘Hangimizin kurudu ki’ diye söyledi.
 (Süleyman BOYOĞLU)

21 Kasım 2011 Pazartesi

Ergin Konuksever anlatıyor: Asparagas" nasıl ortaya çıktı?

Babiali'nin usta gazetecisi Ergin Konuksever Kıbrıs'ta Rumlara esir düştü ve ölümden döndü. Türkiye'ye döndükten sonra anılarını Günaydın gazetesinde yazdı. Sonraki yıllarda Kıbrıs'ta kendisini kurtaran Rum doktorla buluştu. Hayatında bir çok anı bulunan Ergin Konuksever'in Levent'teki evinin çalışma odası gittiği yerlerden topladığı anılar ve fotoğraflarla dolu. Günaydın gazetesinde iken aldığı emektar Volkswagen otomobili ise onun simgesi gibi
(Fotoğraflar: Ali Kılıç/Ergin Konuksever)

12 Kasım 2011 Cumartesi

Sami Başaran'ı ünlü sanatçının tahrikiyle vurdu


Sincar aşiretinden Zeki Sincar, hapisten izinli çıkıp TAKVİM'e konuştu: Aşiret ağamız Cemal Sincar, daha önce MİT için çalıştı. Gazeteci Sami Başaran'ı da ünlü bir sanatçının tahrikiyle vurdu

30 Temmuz 2011 Cumartesi

Hürriyet usta yazarı Ferai Tınç ile yollarını ayırdı

Gazetenin 28 yıllık yazarı, Ferai Tınç ayrılık haberini bugün köşesinden duyurdu
Bana müsaade... Noktayı koyuyorum.
Yazılarıma son veriyor ve mesleğe başladığım Hürriyet Gazetesi ile 28 yıllık beraberliği noktalıyorum. Karar tamamen bana ait.

27 Haziran 2011 Pazartesi

“Çarşaf” dergisinden Mahmut Karatoprak


Hürriyet'in yazı işleri müdürlerinden, kaybettiğimiz değer Tufan Aksoy, İzmir'de yayınlanan Yenigün gazetesinde 26 Haziran 2011 Pazar günü yayınlanan "Anılar galerisi" başlıklı yazısında Hürriyet bünyesinde yayınlanan “Çarşaf” dergisinin çıkış günlerinden Mahmut Karatoprak'ı anlattı.

“Eskiler alıyorum… Eskilerden tablolar yapıyorum” diyen 40 yıllık arkadaşım Mahmut Karatoprak’ın Alaçatı’daki sergisini gezerken anılar canlandı…

23 Haziran 2011 Perşembe

Simavi’ye ilk Hürriyet’i imzalattı, Orhan Kemal için sattı


Vahap Munyar Hürriyet'in ilk sayısı ile ilgili bir anıyı anlatıyor

1948 YILI... 22 bin 787 gün önce dönemin genç gazetecilerinden Fikret Otyam, Hürriyet Gazetesi’nin ilk sayısını alıp, kurucusu Sedat Simavi’nin yanına gitti:
- Bu gazeteyi benim için imzalar mısınız?
Sedat Simavi, karşısındaki genç gazeteciyi kırmadı:
- Verin, imzalayayım...
Otyam, 1956-57 döneminde yedek subay olarak askere gitti. Kıyafetlerini yeni aldığı günlerde ünlü yazar Orhan Kemal’le Sirkeci’deki Meserret Kahvehanesi’nde buluştu.
Orhan Kemal sıkıntılıydı:- Fikret, paran var mı? Beş parasız kalmış durumdayım.

5 Mayıs 2011 Perşembe

Hürriyet'ten 63. yıl kutlaması

 
Hürriyet 63’üncü yaşını, Hürriyet Medya Towers Eski Baskı Holü’nde düzenlenen bir törenle kutladı. Aydın Doğan, "Yıllar nasıl geçti farkında olamadım" dedi.

Zeynep Özonur - Zafer Karakoç'un haberi
Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, 63 yıllık tarihinde Hürriyet’in hep ilkleri yaptığını hatırlatarak, “Bugün de Türk basın tarihinde önemli bir gün. İlk defa Hürriyet, IPAD uygulamasında e-yıldırım baskı yaptı” dedi. Gecede gazetede 35, 30, 25, 20, 15 ve 10 yılını dolduran çalışanlara rozet takıldıktan sonra sonra MFÖ sahne aldı.
HÜRRİYET Gazetesi 63’üncü yılını Hürriyet Medya Towers Eski Baskı Holü’nde gerçekleştirilen törenle kutladı. Hürriyet’in üst düzey yönetiminin yanı sıra yurtiçi ve yurtdışındaki merkezlerinde çeşitli kademelerinde çalışan personelin de katıldığı gecenin sunuculuğunu, Hürriyet İnsan Kaynakları Genel Direktörü Sancak Basa yaptı. Törende, “2010-2011 Yılının En İyileri” ödülleri de sahiplerini buldu.
Yıllar nasıl geçti farkında olamadım
Gazete yönetimi ve çalışanların katıldığı törende konuşan Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, şunları söyledi: “Politikacıların en imrendiğim yanları önlerine ani mikrofon tutulunca mutlaka bir şey söylemeleri. Yarın da bir tören olacak. Yarın da 33 yıl bayrağını taşıdığımız bir gazeteyi başka arkadaşlarımıza devredeceğiz. Zannediyorum ki, yarın daha duygusal olacağım. Ama biraz önce baktım da, Hürriyet’i alışımdan bu yana da 17 yıl geçmiş. Bu yıllar nasıl geçti farkında olamadım. Bütün gazeteler güzel müesseselerdir. Her mesleğin kötüsü vardır ama bana göre, gazeteciler en az kötüsü olanlardır. Benim samimiyet kurduğum insanların çoğu gazetecilerdir. Yalnız bazı gazetecilerden sıkıntım var. Rahmetli Metin Toker ‘Bizden olmayan bizimkiler’ derdi onlara. Bana göre bu mesleğin en kötüleri onlar.”
Yüzde 38 kadın çalışanımız var
Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Türkiye’de çok güzel şeyler olduğunu, ancak mesleki açıdan üzücü olaylarında yaşandığını hatırlatarak, şunları söyledi:
Ekonomik olarak Türkiye’nin gelişmesi hepimizi gururlandırıyor. Dünyadaki pek çok ülkeye parmak ısırtacak ilerlemeler gösteriyoruz. Ancak, özellikle mesleğimiz açısından üzücü olan gelişmeler de var. Basın özgürlüğü sıralamasında Türkiye, dünya sıralamasında 138’inci sıraya geriledi. Türkiye açısından üzüntü verici. Çünkü, ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü olmadan ileri demokrasiden bahsetmek oksimoronluk olur. Bir diğer ileri gitmeyen alan da, cinsiyet eşitliği. Maalesef kadın çalışma oranında Türkiye hâlâ gelişmekte olan ülkelerin bile altında bir sırada. Bizim yüzde 38 kadın çalışanımız var. Son 10 yılda 10 puan arttırmış kadın çalışan oranını Hürriyet. Önümüzdeki 4 yılda yüzde 50 hedefini tutturmayı umuyoruz.”
Bin Ladin haberini e-yıldırım baskı yaptık
“Gazetemiz 63 yaşında, çalışanlarımız 36 yaşında, okurlarımız 40 yaşında, internet kullanıcılarımız 28 yaşında. Yani her yaş ortalaması var bizde. Günde 5 milyondan fazla kişiye ulaşıyoruz. Bu şu demek: Hürriyet 63 yıl önce olduğundan çok daha büyük, çok daha güçlü ve yaygın. Çok daha fazla çalışmalı, çok daha bu sorumluluğu hak etmeliyiz. Sabah saatlerinde Usame Bin Ladin öldürüldü ve Hürriyet’in IPAD Gazetesi’nde manşet olarak verildi. 63 yıllık tarihine baktığımızda, Hürriyet’in ilkleri yaptığını görüyoruz. Bugün de Türk basın tarihinde önemli bir gün. İlk defa Hürriyet, IPAD uygulamasında e-yıldırım baskı yaptı. Hürriyet, internet alanındaki uygulamalarında ciddi bir titizlik ve hızda ilerliyor.”
Rica ediyorum, ne olur yanınızdakine yardım edin
Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, şöyle dedi: “Ben geçen seneye baktığımda 4 tane başlık görüyorum. Siyaset-medya ilişkileri, devlet-medya ilişkileri, medya içindeki ilişkiler ve sivil toplum-medya ilişkileri biraz daha normalleşti. Bunda da, çalıştığımız grubun büyük katkısı oldu, diye düşünüyorum. Ama yine aynı 1 sene bana şunu öğretti: Uğraştığın krizler ne kadar büyük olursa olsun, yukarı değil, aşağı bakmakta yarar var. Çünkü en alttakiler o krizlerde daha çok eziliyor. Sizden tek bir şey rica ediyorum: Ne olur yanınızdakine yardım edin. O zaman fark yaratıyorsunuz ve kendinizi daha iyi hissediyorsunuz. O zaman hepimizin dayanışması da, dayanması da daha kolay oluyor.”
Çok öğretici bir seneydi
Hürriyet’in İcra Kurulu Başkanı Hakkı Hasan Yılmaz kısa süre öncesine kadar Hürriyet’in kendisi için sadece her gün satın aldığı günlük gazetesi olduğunu belirtti. Yılmaz, “Geçen sene, ‘Her şeyden önce Hürriyet’in sadece bir gazete olmadığını öğrendim. Çok farklı yayınlarıyla, internetiyle, değişik portallarıyla, mobil uygulamalarıyla, bölge gazeteciliği ve yurt dışı faaliyetleriyle benim düşündüğümden bambaşka, çok güçlü bir platform olduğunu anladım’ demiştim. Benim için çok öğretici bir seneydi. Benim sizlerin aldığı rozeti alabilmem için daha 9 sene çabalamam lazım. Önümde uzun bir yol var” diye konuştu.
2010-2011’in En İyileri
KONUŞMALARIN ardından emekli olanlara plaket verildi. Hürriyet, DHA, DYH, DPC ve Doğan Factoring’de 35, 30, 25, 20, 15 ve 10 yılını dolduran personele rozetleri takıldı. Törende 2010-2011 yılının “En İyileri” ile “Övgüye Değer Bulunanlar” da ödüllerini aldı. En iyi haber ödülünü, 21 Nisan 2010 tarihinde yayımlanan “Orada Kimse Yok Mu” haberi ile Gülden Aydın kazandı. Haber Övgü Ödülü ise 12 Ekim 2010 tarihinde yayımlanan “29 Ekim’de Tek Tören” haberi ile Cansu Çamlıbel’e verildi. En iyi fotoğraf ödülü 1-3 Ağustos 2010 tarihinde yayımlanan İran fotoğrafları ile Sebati Karakurt’a, En iyi sayfa ödülü de 2 Ekim 2010 tarihli Kelebek 7’nci sayfa ile Seçkin Talanöz’e verildi.
Plaketler sahiplerini buldu
İlk olarak, emekli olan 5 personele Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan tarafından plaket verildi. Ardından 35 yıllık çalışanlara Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, 30 yıllıklara Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, 25 yıllıklara Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Hakkı Hasan Yılmaz ve Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yahya Üzdiyen, 20 yıllıklara Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Hürriyet Gazetesi Reklam Grup Başkanı Ayşe Sözeri Cemal, Hürriyet Gazetesi Mali İşler Grup Başkanı Dursun Ali Yılmaz, Hürriyet Gazetesi İnternet ve Bilgi Teknolojileri Başkanı Ahmet Dalman ve Hürriyet Gazetesi Pazarlama Grup Başkanı Tijen Mergen, 15 yıllıklara Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı ve Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can Sağlık, 10 yıllıklara ise Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Ertuğrul Özkök, Hürriyet Gazetesi Bölge Gazeteleri Yayın Yönetmeni Nejat Seçen, Hürriyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Emre İskeçeli ve Hürriyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Arif Dizdaroğlu plaketlerini takdim etti. 25 yılını dolduran Ertuğrul Özkök ve Star Haber Grup Başkanı Uğur Dündar da plaketlerini Aydın Doğan’ın elinden aldı.
Hürriyet’in 63’üncü yaş günü pastasını Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı ve Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ gazete yöneticileriyle birlikte kesti. Kutlama, MFÖ konseriyle son buldu.
10 YILLIK
Perihan Yaman, Ayşegül Altınay, Bülent Aslan, Nilgün Karataş, Metin Şentürk, Mikail Pelit, Sadi Özdemir, Arzu Akbaş, Mehmet Murat Yetkin, Ertan Orhan, Orhan Uzun, Oktay Sirkeci, Ertunç Soğancıoğlu, Metin Akpınar, Belgin Erdem, Tekin Aslan, Özer Aslan, Selçuk Genç, Sezer Kurbun, Gürhan Çelik, Muhammet Cemalettin Gümüş, Olcay Dikmen, Neslihan Özkan, Kadir Köksal, Gülnur Oğulmuş, Oktay Uzun, Sevgi Öztürk, Sefa Kaplan, Kürşat Yıldırım, Aytekin Gedük, Nihat Çakırgöz, Kenan Sığak, Ahmet Bülent Şahin, Neşe Karanfil Saraçoğlu, Melice Yazıcı Bilmez, Mustafa Cansız, Mustafa Pak, Engin Erdoğan, İsmail Kılıç, Özgür Aygören, Neslihan Yenice, Hakan Tunç, Numan Çelebi, Nirvana Çıngı, Canan Fatih Ayhan, Burak Özdemir, Muharrem Koçak, Esra Öztüfek, Fuat Kemal Yozgat, Cengiz Usta, Kaan Nalbant, Mehmet Sefünç, İlker Sert, İbrahim Şilepe, Furkan Güleç, Berk Taşoyan, Bülent Alpnar, Hakan Akdeniz, Mehmet Saffet Yiğit, Mehmet Çetin, Tolga Akpınar, Mehmet Faik Ezber, Engin Dalğıç, Emine Atılgan, Ahmet Özcan, Arif Bulut, Ercan Aslan, Levent Gürbüz, Mustafa Özdoğan, Tuncay Pamuklu, Begümhan Doğan Faralyalı, Yılmaz Cinmantarcı, Başak Baylan, Abdullah Çelik, Deniz Sipahi, Serhan Türk, Ahmet Karakoca, Aytekin Aksu, Ahmet Kurşunlu, Ramazan Adalı, Hasan Yanar, Yüksel Çam
20 YILLIK
Erol Köksal, Ergün Ünlüer, Güler Çamcan, Bülent Ovacık, Murat Koşar, Hüsamettin Çolak, Mehmet Satılmış, Şermin Terzi, Adnan Poyraz, Ali Ekber Şen, Bekir Karakoca, İbrahim Erkan Çelebi, Hazım Kılıç, Muammer Elveren, Yasemin Paslı, Nilgün Acar, Yüksel Yılmaztürk, Kenan Atmaca, Harun Dural, Hasan Elmaz, Nuh Tayfun Ünalan, Atilla Markoviç, Süleyman Adanar, Yüksel Eker, Hikmet Yılmaz, Kudret Eroğlu, Metin Ece, Erem Yücel, Zehra Temiz, Erol Erten, Recep Gündüz, Mehmet Muzaffer Göğüş, Ali Özkaya, Kamil Babir, Emir Ali Erdeniz, Nurettin Kurt
25 YILLIK
Ertuğrul Özkök, Celal Erek, Sadık Özdemir, Yılmaz Coşkun, İsmail Uğur Dündar, Hami Bülent Çağdaş, Erdal Şenel, Orhan Apaydın, Cengiz Tavacı, Halit Çelikbudak
30 YILLIK
İstiklal Oğuz, Ayşe Demet Başara, Ayşe Akbalaban, Hilmi Umut, Osman Topaç, Mehmet Celal Demirbilek
35 YILLIK
Mahmut Sedat Sungur, Ergin Demir, Raif Savaş
EMEKLİ
Turgut Yurdaer, Şenel Adam, Züber Bahtiyar, Hüseyin Gündüz, Yalçın Balcı.

22 Mart 2011 Salı

Sincar'ın adamlarına kurşun yağdırmışlardı

VAN- Oğlu Van Emniyet Müdürlüğü'nden kaçırılan eski vekil Mustafa Bayram, adaletin elinden hep tesadüflerle kurtuluyor. Dosyaları kayboluyor, yanıyor ve davaları bir türlü sonuçlanmıyor Uyuşturucu-cinayet Mustafa Bayram, oğlu Hamit'in uyuşturucu operasyonunda yakalandıktan sonra polisin elinden kaçırılmasıyla yine gündemde. Bayram hakkında uyuşturucudan cinayete 10'a yakın dava var. Bugüne kadar hiç mahkum olmadı. 10 yıldır karar yok ANAP ve FP'den milletvekili seçilen Bayram'ın dokunulmazlığı iki kez kaldırıldı ama hukuk dokunamadı.

11 Mart 2011 Cuma

Zafer Atay'dan Safa Kılıçlıoğlu ile Yeni Sabah

 
“Safa Bey’in garsonluktan geldiği söylenir. Sonra Florya’da nadide çiçekler yetiştirirdi. Bitmez tükenmez bir de Florya’da konak inşaatı vardı. Çalışanlarına ilk yemeği Babıâli’de Safa Bey verdi. Yeni Sabah, Babıâli’de ilk düzgün arşivi olan bir gazeteydi. Elektronik haberleşmenin öncülerinden olan bir gazeteydi. Ankara bürosuyla irtibatı için telefoto ve teleksi olan ilk gazeteydi.